BLOG. Amsterdamse biggen

20161229_122326

Net aan het einde van 2016 is onze blogger Koen Sipma met zijn vrienden Joep en Syl nog één keer achter de Amsterdamse baarzen aangegaan. Doordat hij eerder die week ook al succesvol was geweest in Amsterdam wist hij waar hij de baarzen kon verwachten en dat oranje shads gevist op een dropshot montage weleens de trigger zou kunnen zijn om deze Amsterdamse Biggen tot een aanbeet te kunnen verleiden.

Tekst en Foto’s: Koen Sipma

Rond kwart voor acht stond ik in het station Amsterdam Centraal, maar ik moest nog even wachten op Joep want zijn trein had vertraging. Ook was het nog een zoektocht omdat Joep de weg kwijt was in het Centraal Station, maar eenmaal elkaar gevonden te hebben konden we aan de slag. Eerst maakten we een paar worpen aan het IJ waar het ijzig koud was en met maar 10 meter zicht door de dichte mist. Na een klein kwartiertje werpen en de tactiek van de dag besproken te hebben (de stad in gaan en pielen tussen de boten en woonboten) konden we gaan. Na een half uurtje geen tikje te hebben gekregen zag ik mijn lijn onder de woonboot weglopen (doordat ik met redelijk wat ‘slack’ dropshot) na contact met de vis te hebben gemaakt voelde ik dat het een goede vis was. En dit was ook het geval, een oude donkere strijder kwam tevoorschijn.

20161229_090302

De eerste vis was gelijk een mooie en na wat foto’s geschoten te hebben, te hebben onthaakt snel weer terug de gracht in. Joep stond er even van te kijken en wou nu zelf wel zo’n dikke dam vangen. Het geluk bleek aan Joep zijn zijde te zijn. Nadat we allebei een mogelijke hotspot zien vist Joep hem eerst af en ja hoor ‘’hangen!’’ zegt hij. Dit was weer een hele mooie vis dus snel geschept en eenmaal op de kant zij ik tegen Joep dit is je nieuwe pr maat. En ja hoor hij verbrak met deze bak zijn oude pr. van 39cm waar deze nu op 43cm staat!

20161229_095143

Na wat mooie foto’s snel de vis weer terug gezet, de tactiek van vandaag blijkt te werken, al is het niet veel. er komen mooie vissen op de kant. We vissen vandaag met de dropshot ik gebruikte haakje 6 met daarop een Crayfish 4,5cm in het oranje. Ik vang nog drie vissen en ook deze waren allemaal eind 20 begin 30.

img-20161229-wa0003

Alle vissen komen tussen de woonboten vandaan waar op de meeste plekjes net aan een halve meter water staat, zo zie je maar ze liggen niet perse diep in de winter, maar wat wel bleek was dat ze super verspreid lagen. Na wat eten gehaald te hebben pakken we nog wat plekjes mee wat mij op 5 vissen brengt en Joep op 2. Al gauw belde Syl waar we waren en dat hij over een kwartier aan het IJ stond. We gingen die kant op maar pakte nog wel snel wat plekjes mee. De tijd gaat dan snel en we moesten ons haasten, maar ik wou hem perse nog een keer laten zakken op een hoekje bij een brug. nog voordat ik zei “hier ligt een mooie vis ik weet het zeker” had ik beet en inderdaad dit was weer een mooie vis.

20161229_122028-1

Na snel wat foto’s gemaakt te hebben en de vis te hebben onthaakt nog wat mooie release foto’s gemaakt. maar nu was het heel erg haasten naar het IJ waar Syl nog stond te wachten op ons. Nadat we zagen dat er verschrikkelijk veel andere vissers aan het IJ stonden te vissen gingen we weer de stad in waar het gelukkig rustig was kwa vissers. Het was nog steeds heel erg zoeken. Joep en ik pakken allebei nog een paar dodo’s en Syl die nog nooit had gedropshot wou het ook gaan proberen en na een mooi shadje uit mijn bak te hebben gekozen had hij er veel vertrouwen in. Een lange tijd was het stil bij hem (bij ons ook) maar toen zag die mij in een mooie hoekje staan pielen en kwam hij er even bij staan en ja hoor biem! Zegt hij. Dit was weer een mooie vis.

20161229_144611

Door de kou was het heel erg zoeken naar de vis omdat deze al erg verspreid liggen en ze compleet weggetrokken waren van de ‘zomer’ stekken. Hier en daar werd nog een enkele vis gepakt maar het was taai. Wat gaat de tijd toch snel als je lol hebt met ze allen, al gauw werd het vijf uur toen Joep opgehaald werd door zijn ouders waarna ik en Syl richting het IJ gingen waar zijn ouders naar toe kwamen om nog een leuke avond met de familie te hebben in A’dam. De stand stond toen op 4 baarzen voor Joep met een nieuwe pr. van 43cm (ook de grootste baars van die dag). Syl: 1 baars maar een die zeker de moeite waard was. En voor mij twaalf baarzen met als grootste 42cm. Ik besloot om nog even drie stekken aan het IJ af te werpen met de 7.5cm zander pro in de kleur: Hot Tiger op een 10 grams loodkopje die mij in de avond uren al veel vis op heeft geleverd en ook goed aansloot op het oranje thema van vandaag. Na op de eerste stek een mini snoekbaarsje te hebben gevangen. Ben ik door gegaan naar de volgende stek waar ik toch verwisselde naar een 10cm Whiz in een gloednieuwe kleur namelijk in het roze van Gunki op ook een 10 grams loodkopje. Bij de tweede worp kreeg ik al een knijterharde tik op mijn top en hangen! Dit bleek een leuk snoekbaarsje te zijn. Gelukkig waren er twee vriendelijke Zwitserse vissers die even een foto wilden maken.

20161229_174947

Nadat ik mijn shad verspeel door het ijs in mijn ogen, snel weer mijn zander pro aan een 28/100 fluorocarbon onderlijn geknoopt welke ik ook in de stad heb gebruikt voor het ‘pielen’. Na tien minuten geen aanbeet meer te hebben gevoeld wou ik eigenlijk snel een laatste stek afvissen en snel naar huis gaan doordat het toch wel erg koud werd. Maar toen ik net met mijn gedachten afdwaalde kreeg in een raar gevoel aan mijn top van mijn hengel. De shad iets langer op de bodem laten liggen en na een keer een draai aan mijn molen te hebben gegeven pakte die hem als nog en weer was dit een leuk snoekbaarsje.

20161229_180752

Waarna ik toch snel de laatste stek af ging vissen en ook hier pak ik weer twee snoekbaarsjes welke ook allebei kneiterhard op de zander pro knalden. Mijn dag was enorm geslaagd met in totaal 17 vissen voor mezelf, waarvan twaalf baarzen en vijf snoekbaarzen en een hoop gezelligheid en gekheid met Joep en Syl. Bij deze wens ik iedereen een goed en gezond 2017 vol met prachtige vangsten! En onthoudt catch, photo and relaese only!

20161229_122334-1